pühapäev, 21. detsember 2008

Villapesu - lanoliini eri

Eelmise postituse kommentaaris kirjutas Julika, et lanoliin kujutab endast rasu ja higi segu ehk nn. rasuhigi. See intrigeeris mind väheke, kuna polnud kunagi sellist definitsiooni kohanud. Otsustasin seega natuke rohkem lanoliini-villarasu kohta uurida. Ette rutates pean ütlema, et ei leidnud kuskilt definitsiooni, mis oleks rasu ja higi kokku pannud, seega higi on ikka higi ja rasu on rasu. Aga sellegipoolest ei olnud leitud info sugugi ühene ning põhimõtteliselt oli igas entsüklopeedias-sõnastikus lanoliini jaoks erinev definitsioon :)

Mõiste "lanoliin" tuleb ladina keelest - lana tähendab villa ja oleum õli. Järgnevad mõned suuremate (interneti)teatmike lanoliini definitsioonid.

Encyclopedia Britannica - villarasu (wool grease) või villavaha (vahel ekslikult nimetatud villarasvaks) puhastatud vorm (...). Lanoliini saadakse pesemata villast seda vees sõtkudes või seebilahuses pestes ning seejärel tsentrifugeerides. Saadud villarasu rafineeritakse, valgendatakse, lõhnastatakse ja kuivatatakse. Keemilise koostiselt segu erinevatest steroolidest, rasvhapetest ja rasvhappe estritest.

The Free Dictionary
- kollakasvalge vaha, mida eritavad lamba rasunäärmed villa katmiseks. Lanoliin koosneb pea seitsmekümne alkoholi ja rasvhapete estritest ja polüestritest. Kuna ta imendub hästi naha kaudu, kasutatakse seda seepides, kosmeetikatoodetes ja salvides. (The American Heritage® Science Dictionary).

Merriam-Webster Dictionary - villarasu, eriti rafineeritud kujul, kasutamiseks salvides ja kosmeetikatoodetes.

Wikipedia - lanoliin, mida nimetatakse ka adeps lanae, villavahaks, villarasvaks, veevabaks villarasvaks või villarasuks, on rasune kollane aine, mida eritavad villa kandvate loomade rasunäärmed. Enamik inimeste poolt kasutatavast lanoliinist tuleb lammastelt. Olles keemiliselt sarnane vahale, saab lanoliini kasutada nahasalvides või veekindla vahana ning mõnikord kasutatakse seda ka sellistes toodetes nagu saapaviks. Kuna lanoliin käitub nagu veekindel vaha, aitab see lammastel villa vett-tõrjuvaks muuta. (...)

Rough Science lehelt - rangelt võttes on lanoliin vaha, mitte rasv või õli ja sulab 38-42 °C vahel. Looduslikud vahad nagu mesilasvaha ja lanoliin on rasvhapete estrid, mis sisaldavad vaid ühte hüdroksüül-( e. alkoholi-, e. OH-) rühma. See eristab neid taimsetest õlidest ja rasvadest, mis sisaldavad kolme hüdroksüülrühma.

Natuke surfasin ka Science Direct'is. Enamasti nimetati lanoliini villavahaks või villarasuks, ühest artiklist leidsin järgmise definitsiooni: "Lanoliin on rasuste komponentide segu, mis saadakse villavaha puhastamisel ja mida peamiselt kasutatakse kosmeetika- ja tervisetoodetes."

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et lanoliini võib kasutada villavaha või villarasu sünonüümina. Samas pole vale vaid puhastatud villarasu lanoliiniks nimetada. Täpselt nagu provvad soovivad :)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hilisõhtust veel...millegipärast satun siia villateemale ööhakul.
Definitsioone on tõesti palju
ja erinevaid.
Kuna ikka tegu kasuliku ainega, siis ilmselt heal lapsel mitu nime :)
Oma eelmise kommentaari selgituseks, et ehk on täpsem kui ses kontekstis rääkida toorlanoliinist.
Mulle endale tundub hea mõiste ka villavaha, sest tõepoolest keemiliselt kuulub lanoliin vahaainete rühma.
Mõiste rasuhigi (peab märkima, et
pole just kõige paremat tunnet tekitav sõna) on aga kasutusel paljudes eestikeelsetes teavikutes, ka lammaste jõudluskontrollis kasutatakse sama mõistet villa jõudlusnäitajate reas nn rasuhigi punktid (kogus ja värvus).
Villakarvade morfoloogilise ja histoloogilise ehituse kohta aga on hea lugeda erinevatest lambakasvatuse käsiraamatutest, samuti Eesti Maaülikooli füsioloogia õppematerjalidest jne, seal kenasti lahti seletatud mis ja kuidas miski lamba selga tekib.

Liis, mul palve, et kirjutaksid, milline on sinu villapesu meetod. Ketruspeval oli sellest põgusalt juttu.
Olen küll pesemata (lamba seljas vihmapesuga) villa ketraja, kuid ikka tekib muudel põhjustel ka vajadus pestud villa järele.
Tänud kui oma kogemusi jagad!

Tervitab,
Julika

Liis ütles ...

Aitäh põhjalike kommentaaride eest, Julika! Minu villapesu juhendid saavad kindlasti kirja - lihtsalt teema on nii lai ja suur, et tegin mitmeks jupiks.Kesse ikka siin pool päeva korraga lugeda viitsib :P

Related Posts with Thumbnails