kolmapäev, 4. august 2010

Artiklid "Käsitöös"

Ajakirjas "Käsitöö" hakkas ilmuma minu ja Julika artiklitesari "Villast lõngani". Esimene jutt oli suvenumbris - villalammaste kasvatamisest ja villa pesemisest. Sügisnumbri artikkel räägib kraasimisest. Teema väga põhjalikuks käsitlemiseks ajakirjas kahjuks ruumi ei jätku, kuid loodame, et midagi uut ja huvitavat meie lugudest leiate.

Kes "Käsitööst" villapesust luges, märkas ehk, et seal antud juhised - või õigemini vee- ja pesuvahendi kogused - on teistsugused kui need, mis kunagi siin blogis kirja panin. Olen vaikselt katsetades leidnud, et võttes 100 g villa kohta 10 l vett ja 1-3 tl. (enamasti võtan 3 tl.) Sodasani nõudepesuvahendit, saan piisavalt hea tulemuse. Samuti ei mässa ma enam vihmavee soojendamisega, kasutan vihmavett vaid villa leotamisel.

pesemata vill / pestud vill

6 kommentaari:

Erin ütles ...

Ootan juba uut ajakirja :)

Kui aga juba villa pesemisest juttu tuli, siis küsiksin ühe teemavälise küsimuse. On sul kogemust kas koi pesemata villa tahab? Meil on plaanis maja soojustamisel villa kasutada, aga sinna peaks vist ikka koirohtu sisse panema. Mõned küll ütlevad, et koi pesemata villa sisse ei lähe. Samas teised on väidetavasti jälle seal ka koisid näinud. Oskad sa kommenteerida?

Liis ütles ...

Pesemata vill tõmbab koisid paremini ligi kui pestud vill. Koivastsed küll villarasva ei söö, ainult kiudu, kuid pesemata villa lõhn meelitab koisid ligi - nii nad teavad, kuhu munema peaks. Loogiline ju :) Mul on endal ka pesemata villa sisse koid tulnud.

Jaani talu ütles ...

Tänapäeva koid maiustavad vist igasuguse kiu sees :) Aga tõepoolest, pigem lähevad nad enne pesemata kui pestud villa sisse.
Olen samuti mõelnud vana talumaja soojustamisele pesemata lambavillaga. Samas, koide tõrjeks segatakse sinna sisse ka erinevaid aineid, olen kuulnud, et ka lupja. See teema vajab muidugi natuke rohkem uurimist küll, enne kui villa lae peale laotama hakata.

Julika

Olen Ülle.... ütles ...

Kui pesta villa nõudepesuvahendiga, siis selline vill muutub seistes rabedaks. Läbi proovitud asi. Tulemus võib küll hetkeliselt hea tunduda, kuid ei soovita villapesul kasutada selliseid kangeid kraame :) Maavillane ehk kannatab, ei tea, kuid peenvilla kindlasti mitte.

Liis ütles ...

Vill võib muutuda rabedaks, kui kasutada aluselise pH-ga (nõude)pesuvahendit. Olen Sodasani nõudepesuvahendi pH-d mõõtnud, see on nõrgalt happeline - seega sobib villa jm. valguliste kiudude pesuks väga hästi. Olen pesnud sellega peenvilla ega ole mitu kuud hiljem villa töötlema hakates mingit rabedust täheldanud.

airiangoorad ütles ...

Ma kahtlen, et ka maavillane kannatab.Olen pesnud kunagi nn.lihalamba villa nõudepesuvahendiga.Lõng, mis selliset villast sai tehtud, muutus mingi aja mööduses nii karedaks, et jube.Algul ei saanud aru midagi....

Related Posts with Thumbnails