pühapäev, 7. august 2011

Košenill+

Värvitud 8% košenilliga

Seekord silmailu värvi- ehk kaktuse- ehk košenillitäidega värvitud lõngadest ja mõned nõuanded.

Kust täid tulevad? Kihnu Roosi kirjutab "Elu mõnu" raamatus: "Veripunast tooni annab kaktusetäi, mida tuuakse lõunamaalt, Itaaliast." Košenillitäid on algselt pärit Lõuna-Ameerikast, tänapäeval kasvatatakse neid eelkõige Peruus. Ainuke kasvandus Euroopas on Kanaari saartel, nii et see Itaalia jutt ei ole päris õige.

Košenill + indigo

Košenilli ei lähe värvimiseks palju, ainult 5-10% lõnga kaalust. 5% värvivees ma enamasti teist värvimist ei tee, värv jääb väga hele ja pleekimiskindlus ei ole kiita. Kuid võttes 8-10% täisid, saab teisest värvimisest kena roosa.

Praegusel ajal meeldib mulle košenilliga värvida Leena Riihelä retsepti järgi. Ta keedab tervetest täidest kaks korda värvi välja ja viimase ekstrakti lisab koos täidega värvivette. Värvimise lõpus on lõng küll väikseid musti "rosinaid" täis, mis samas lihtsalt lõnga küljest kukuvad.

Košenill + kaselehed

Kosenilliga värvimisel tasub järgmist silmas pidada:
- värvid tulevad palju säravamad, kui lõnga peitsimisel kasutada maarjajääd koos viinakiviga;
- pehme vee kasutamine on erksate toonide saamisel oluline;
- kui krapp annab ilusat punast ka madalamatel temperatuuridel, siis košenilli puhul on vaja värvivesi ikka 80-90 kraadini kuumutada;
- Leena soovitab košenilliga värvitud lõng peale värvimist kuivatada ja alles hiljem loputada, kuna nii jäävat rohkem värvi külge. Pean tunnistama, et sellele vaatamata on košenilliga värvitud lõnga puhtaksloputamine vaevarikkam kui teiste värvide puhul, nii et olge hoiatatud :)

Ning kuigi košenilli ergas fuksiatoon on kaunis ka omaette, siis kindlasti, kindlasti tasub katsetada ülevärvimist. Tulemused on fotodel näha :)

8 kommentaari:

Meeli ütles ...

Silmailu on vägevalt! See natuke kirju (košenill+indigo) on taotluslikult tehtud? Maru lahe näeb välja!

Liis ütles ...

Jah, ka košenilli-kaselehtede lõng on kirju, aga fotol ei paista hästi välja.

Kuid košenill + indigo = match made in heaven :D

Erin ütles ...

Ohh, mis värvid. Oleks mul seda pehmet vett kusagilt võtta, läheks kohe ise ka värvima :)
Mul on Mardilaadalt soetatud mõlemad: košenill + kaselehed ja košenill + indigo. Armusin mõlemasse ning käin siiani neid silitamas. Kahjuks pole veel suutnud välja mõelda mis asi SEE olema peaks, kuhu ma raatsiks nad ära kududa.

Kayl ütles ...

Superilusad värvid !!!! Maarjaää+viinakivi katsetust pole veel teinud täidega aga tundub et peaks :)

Liis ütles ...

Aitäh, Erru! Selline kiitus paneb lausa punastama :)

Kayl - täid tõesti armastavad viinakivi, nii et edukat katsetamist!

Sokike Sahtlist ütles ...

Mulle meeldib seekord vaat' et 8% košenilliga värvitud lõng kõige rohkem - milline kirgas erk toon ometi! (Muhulaste ligi elamine on ilmselt mulle oma mõlgi jätnud.;))
Kuigi. Tõenäoliselt on kirjud lõngad kõik "elusast peast" vaadates-katsudes ka äärmiselt ihaldusväärsed ...

olivia ütles ...

Väga värvilised:)
Aga mul tekkis küsimus. Nimelt ütlesid, et heledad koshenilli toonid pole eriti valguskindlad - mida see tähendab? Kui ruttu selline värv maha kulub või siis ära pleegib? Sest heleroosa on ju tegelikult ka väga ilus toon...

Ooatma jäädes,
Olivia
maavillasest

Liis ütles ...

Sokike - see fuksiaroosa paneb isegi minusuguse Kesk-Eestist pärit mandriinimese vere käima :) Raudselt üks lemmikuid.

Olivia - hele roosa peab üpris kehvalt vastu, juba mõned tunnid tugevat päikesevalgust pleegitavad värvi silmnähtavalt. Väga hele roosa võttis lausa kollaka tooni, tugevam heleroosa muutus lihtsalt heledamaks.

Related Posts with Thumbnails