reede, 17. detsember 2010

Jõulupunane krapijuurtest

Nagu fotodelt näha, sobib krapipunane jõuluaega imehästi. Parima värvi meelitab krapijuurtest välja külmvärvimisega, ent kuidas seda talvel teha? Isegi suvel pole kõigil niimoodi vedanud, et hoovis sõnnikuhunnik oleks ;)

Mina kasutan talvel meil rehe all asuvat väikest malmist kaminat. Kõigepealt pesen väikesteks tükkideks murtud krapijuuri kuuma veega (täpne kirjeldus külmvärvimise juures), seejärel panen need eelpeitsitud lõngadega potti ja poti kamina peale. Seal püsib temperatuur üpris madal - nii 40-50 °C juures. Aeg-ajalt segan lõngasid. Öösel kaminas tuld pole, siis jahtub pott maha, hommikul jälle tuli alla ja nii umbes 3 päeva järjest (või kuni soovitud värv käes). Põhimõtteliselt võib sama teha elektripliidil - kuumutada väga madalal tulel pikka aega (loe: mitu päeva), ööseks või ka vahepeal võib pliidi kinni panna.

Selline värvimisviis meelitab juurtest enam-vähem kogu punase välja, teisest värvimisest saab lõheroosat (vt. keskmine foto). Värv tuleb veidi ebaühtlane, kuna lõng on koos juurtega potis ja seal, kus juured vastu lõnga puutuvad, jääb punane tugevam. Aga ilus sellegipoolest. Pärast värvimist saab juuretükid natukese raputamisega kenasti lõnga küljest kätte.

Ilusat jõuluaega kõigile!

5 kommentaari:

Erin ütles ...

Imekaunis punane! Sinu lõngad on imelised. Käin ja paitan aeg-ajalt Mardilaadalt ostetuid ja veeretan mõtteid mida neist kududa. Aitäh!

Liis ütles ...

Ai-ai, Erru! Miks Sa ise ei värvi? ;) Aitäh Sullegi!

Meeli ütles ...

Jaa, see on nii ilus punane. Silm lööb särama ning näppudesse tekib erutav võbelus :).

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Ilus punane jah.
Mina ainult seda külmvärvimist teengi. Mul puupliit kodus, Pole ju probleemi kui pliidiserval paar päeva mingi pott seisab.Meelitasin puuvetikaist, puuhabemest nõndamoodi niiii ilusa kollase välja!

Heli ütles ...

Ma ei tea, kas on olemas selline haigusseisund nagu lõngahoolik :), aga see ma igatahes olen. Armastan Su lõngade värve, Liis.

Related Posts with Thumbnails