pühapäev, 23. märts 2008

Krapp või madar? / Madder or Bedstraw?

Foto: vees ligunevad krapijuured / Madder roots soaking in the water

Eesti keeles on krapi ja madaraga vahel veidi segadust, st. krappi kiputakse madaraks nimetama. Näiteks J. Crooki taimedega värvimise raamatus on Rubia tinctorum madaraks tõlgitud. Seega siis üks postitus siia, et asi veidi selgemaks teha.

Madar e. värvmadar (Galium boreale) on inglise keeles nothern bedstraw, kasvab meil looduslikult, armastab lubjast pinnast. Liigikirjeldust võid lugeda siit. Krapp e. harilik punavärvik (Rubia tinctorum) on inglise keeles madder (millest tõenäoliselt ka segadused tulenevad) ja meil looduses ei kasva.

Värvimiseks kasutatakse taime juuri. Nii madarast kui ka krapist saab väga erinevaid toone, pruunidest punase ja lillani (vastavalt peitsile ja abiainetele), punaseks pigmendiks on alisariin. Krapil on juured jämedamad ning seda kultiveeritakse värvimise tarbeks. Madara juured on aga peenikesed ning seetõttu on madarat oluliselt tüütum koguda. Ehkki kavatsen töö suvel ette võtta - kihnlased käisid ka teadaolevalt siinkandis madarajuuri korjamas.

There's some confusion in Estonian with madder. Nothern bedstraw (Galium boreale) is called "madar" and madder (Rubia tinctorum) is called "krapp". But sometimes people call Rubia tinctorum also "madar", especially if they translate something from English. So I wanted to make clear, which is which. Nothern bedstraw grows here, madder doesn't.

4 kommentaari:

Leena ütles ...

Have you dyed with Galium boreale? I once (long ago) tried and didn't succeed very well, so it would be interesting to try again, especially if someone had gotten good colors from it:)

Liis ütles ...

No, I haven't. We plan to have some dye days here this summer with some people and we will go and collect the plants together, including bedstraw. But have you tried other Galium species - G. verum for example? I'm actually not very sure which bedstraw the people from Kihnu have used for their famous bedstraw-red (and what yarn-root ratio). Must go and ask :)

Leena ütles ...

I haven't tried other Galium species either, every spring I think about diging them, (we have them here), but alwaus time just slips away. Maybe this spring..

Unknown ütles ...

Appikene, kui kaua ma pidin otsima enne kui ma sain vastuse mis on Madder eesti keeles. Suured tänud, segaduse lahendamise eest..:-)

Related Posts with Thumbnails