teisipäev, 4. mai 2010

Angoora

Angoorajänese karvaga võib palju nalja saada. Palu lihtsalt kellelgi käsi angoorakiudu täis kotti torgata - väga lõbus on vaadata, kuidas inimesel selle peale silmad pahupidi pöörduvad. Angoora on lihtsalt nii pehme. Judith MacKenzie McCuin on tabavalt öelnud, et angoora on üks sensuaalsemaid kiude, nagu kašmiiri ja siidi ristand. Imepehme ja imekerge.

Sajaprotsendiline angooralõng on liigagi hästi insuleeriv ehk ülemäära soe. Nagu koerakarvgi, on angoorakiud väga libe ja mitteelastne, mistõttu lõng tuleb vastupidavam ja kudum paremini vormi hoidev kui angoorat villaga segada. Juba 30% angoorat on piisav, et lõng tunduks luksuslik ning moodustaks angoorale omase õrna halo. Kuna angoorakiud on hästi peen, on ühtlaseks kraasimiseks vaja võimalikult tihedat kraasi. Võiks olla vähemalt 90 piiki ruuttolli kohta, 120 oleks veel parem. Käsikraasidest sobivad nn. puuvillakraasid.
Mina ostsin angoorat taanlanna Kathe käest, kes tegeleb ka aretustööga. Tema blogist võib selle kohta lähemalt lugeda. Kraasisin kokku 70% valget tallevilla ja 30% kreemikat angoorat. Kõigepealt tegin paar ringi trummelkraasiga, et vill ja angoora enam-vähem seguneksid. Seejärel kraasisin käsikraasidega villarullid, millest ketrasin lõnga pika tõmbega kraasketrust kasutades. Valisin selle ketrusviisi, et rõhutada angoora omadusi - nii saab kõige kergema, pehmema ja soojema lõnga.

9 kommentaari:

Elsa ütles ...

Mul tekkis seda lugedes "näljatunne" nagu paremate toidublogide ahvatlevate postituste puhul - jube himu tekkis kah kätt sellesse angooravilla sisaldavasse kotti pista :D
Pean vist himu leevendamiseks lõunal lõngapoodi kašmiiri silitama minema...

Erin ütles ...

See lõng näeb isegi pildi peal nii kohutavalt pehme välja, et kohe kutsub end silitama. Imeilus!

Liis ütles ...

Hea võrdlus, Elsa - angoora on tõesti midagi maiasmokkadele :)

Aitäh, Erru!

airiangoorad ütles ...

Liis, minul on õnn omada ehtsaid angoora küülikuid ja tõesti, pistad käe villakotti, tuleb näole selline totakas naeratus, nii pehme on :D
Aga niiväga libe ta küll pole..või olen ma libedate villadega harjunud.
Hea on teda kedrata ja sellel villal puudub igasugune iseloomulik lõhn.Luksus ruudus.

Unknown ütles ...

Airi - kui Sa algaja ketraja oleksid ja Sulle puhast angoorat kedrata antaks, küll siis aru saaks, et libe on :)

airiangoorad ütles ...

Sina ju vana kala :DD
Kui tahaks ennast libeda villaga proovile panna, siis peaks gotlandi lamba villaga jõudu katsuma, see on tõeline "angerjas" :D
Tuim on angoora küll, aga teistmoodi, kui koeravill.Ja mina võtan kraasilt angooravilla rullina maha ja tundub, et nii on kõige parem.
Igatahes tore lugeda, et keegi veel siin Eestimaa peal angoora villaga jõudu katsub :D

Annika Michelson ütles ...

Tere Liis!

Angooraküülikud: Kui käisin 2006 ManTraga Islandil rääkisid sealsed naised, et ei tohi teha angorast tittedele esemeid kuna angora karvad on nii väiksed, et võivad sattuda tittede hingamisteedesse.

Ma pole selle kohta midagi lugenud mujalt - äkki "USA ohutusnõue" kuna islandi naised müüvad vähemalt osa oma tootedest USA:ssa.

T: Annika

Liis ütles ...

Tõesti huvitav, Annika! Kuna angoorakarvad on niivõrd kerged ja lenduvad, siis kujutan ette küll, et selline ohutusnõue võidaks välja mõelda... Samas kui lõngas on suurem osa lambavilla, siis vill hoiab angoorat kenasti kinni. Eriti, kui lõnga pärast ketramist pesemise ajal veidi vanutada.

Sokike Sahtlist ütles ...

No kui ma seda valmiskedratud lõnga pilti vaatan, siis mõtlen, et võiksin rõõmuga omale mõned ebemed kopsu tõmmata, kui aga kusagilt sellist lõnga saaks! :D

Related Posts with Thumbnails